آنیونها در آب

آنیونها در آب

دی اکسید کربن :

   دی اکسید کربن یکی از اجزاء تعادل کربنات در آب می باشد . مقدار دی اکسید کربن آزاد  در آب بستگی به اسیدیته وقلیائیت آن دارد و میتواند در مورد خاصیت خورندگی آب نقش مهمی را ایفا کند. آبهای سطحی معمولا" کمتر از 10 میلی گرم درلیتر دی اکسید کربن دارند.

در حالی که در آبهای زیر زمینی عمیق مقدار آن اغلب بیش از 100 میلی گرم درلیتر است .

کلر :

   کلر به عنوان یک ماده شیمیایی برای گند زدایی و ازبین بردن موجودات مضر بکار میرود . بالا بودن مقدار کلر باقی مانده ممکن است ،مزه کلری یا کلروفنلی به آب بدهد .توجه داشته باشید که افزایش کلر قبل از تصفیه ممکن است باعث تشکیل هالومتان ها شود .

 حداکثر مجاز وجود کلر در آب آشامیدنی بسته به میزان اسیدیته به شرح زیر است :  

اسیدیته (pH  )

حد اکثر مجاز کلر (میلی گرم درلیتر)

8 – 6

2

9 – 8

4/0

10 - 9

8/0

یون کلرید :

یون کلر حاصل از ترکیب کلر با سایر عناصر ، به صورت طبیعی در تمام آبها یافت می شود . مانند کلرید سدیم ، کلسیم و منیزیم .

در آب رودخانه ها و سایر انواع آب شیرین در صد یون کلر اغلب کمتر از 50 میلی گرم درلیتر است .

  مطابق استاندارد های بین المللی بهداشت حد مجاز کلرید  برای آب آشامیدنی 600 میلیگرم بر لیتر و حد مطلوب آن 200 میلیگرم بر لیتر می باشد .

سولفات :

    سولفات اغلب از حل شدن ژیپس (سنگ گچ ) یا سایر رسوبات معدنی که حاوی سولفات می باشند وارد آبهای مصرفی می شود ، غلظت بالای سولفات در طعم آب اثر می گذارد و  در صورتی که با کاتیونهای منیزیم و سدیم همراه باشد به شدت ملین است . گاهی اوقات یون سولفات توسط باکتری های موجود در آب احیا شده و H2S  تولید می کند .

ترکیبات ازته آمونیاکی :

    آمونیاک یکی از ترکیبات ازت است که در آب آشامیدنی یافت می شود . میزان آمونیاک آزاد موجود در آب بر حسب میزان ازت محاسبه می شود و ممکن است به صورت نمکهای آمونیم  ، آمونیاک آزاد و کمپلکسهای آمونیاکی وجود داشته باشد .

  شکل دیگری از ترکیبات ازت ، ازت آلبومینوئیدی است که در اثر تجزیه شیمیایی مواد آلی نیتروژن دار بوجود می آید . همچنین احیاء نیتریت و نیترات در آب چاههای عمیق نیز می تواند آمونیاک تولید کند .

نیتریت و نیترات :

   نیتریت (NO2)   و  نیترات (NO3 )معمولا" بر اساس میلی گرم در لیتر ازت محاسبه می شوند . نیترات در اثر اکسیداسیون بیوشیمیایی آمونیاک تشکیل می شود . و نیتریت طی اکسیداسیون ناقص آمونیاک و یا احیاء ناقص نیترات بوجود می آید .

  وجود مقادیر بالای نیتریت و نیترات و آمونیاک بیانگر آلودگی آب به فاضلاب می باشد . آبهای سطحی بندرت بیش از 1/0 میلیگرم بر لیتر برحسب ازت نیتریت دارند . مگر اینکه به فاضلاب آلوده شده باشند .

*** آبی که دارای درصد زیادی نیترات باشد برای شیرخواران بسیار خطر ناک بوده باعث کم خونی و گاهی سرطان خون می شود .

 مطابق استاندارد های بین المللی بهداشت حد مجاز   نیتریت  برای آب آشامیدنی 004/0 میلیگرم بر لیتر و حد مطلوب آن صفر میلیگرم بر لیتر همچنین حد مجاز نیترات برای آب       آشامیدنی 4  میلیگرم بر لیتر و حد مطلوب آن صفر میلیگرم بر لیتر می باشد .

فسفات :

   فسفات از طریق فاضلابهای خانگی که حاوی پاک کننده های سینتتیک است و یا از طریق پسابهای کشاورزی حاوی کودهای فسفاته وارد آب های آشامیدنی می شود . و آبهای  زیر زمینی اغلب فاقد فسفات هستند .

مطابق استانداردهای بین المللی بهداشت حد مجاز  فسفات  برای آب آشامیدنی 2/0 میلیگرم بر لیتر و حد مطلوب آن 1/0 میلیگرم بر لیتر می باشد .

سیلیس :

    سیلیس به اشکال مختلف در آب یافت می شود و حاصل از تجزیه سنگهای مختلف سیلیسی مانند کوارتز و سنگ سیاه است . سیلیس اغلب برای انسان خطرناک نیست ولی برای صنایع اغلب مشکل ساز است .

دگزا متازون یا آنطور که بعضا گفته میشود دگزا، یکی از داروهایی است که در اشکال مختلف خود (شربت، قرص، قطره، آمپول و پماد و محلولها) یکی از پرکاربردترین داروهاست و در نتیجه ابهامات و سوالات هم پیرامون آن زیاد است.
معرفی:

دگزامتازون یک دارو از دسته کورتیکو استروئید هاست. از داروهای معروف دیگر در این دسته میتوان به بتامتازون - کورتیزون - پردنیزولون و هیدروکورتیزون اشاره کرد. کورتیکو استروئیدها یا همان کورتون ها داراری اثرات گسترده ای در قسمتهای مختلف بدن هستند که این اثرات گسترده همانطور که می توانند در درمان طیف زیادی از بیماریها مفید باشند، می توانند عوارض جانبی زیادی هم به جا بگذارند.

سوالات رایج:


1- دگزامتازون چه تاثیری در اشتها و چاق کردن دارد؟

پاسخ: دگزامتازون اشتها را زیاد میکند. علاوه بر آن از طریق ایجاد تورم در بدن شما را چاق میکند. در حقیقت یکی از عوارض استفاده زیاد از کورتون ها ایجاد تورم تدریجی در بدن و افزایش میزان چربی است که باعث پف کردن فرد شده و یا علامتی به نام Moon face یا ماه رخ! (یعنی گرد و پف کرده شدن صورت) می شود. در نتیجه بیمار احساس میکند که چاق و قوی بنیه شده است. اماحقیقت این است که تمام کورتون ها در استفاده مکرر باعث تحلیل رفتن عضلات وپوکی استخوان می شوند.در حقیقت دگزا متازون بدن شما را رسما به یک پفک تبدیل میکند.

2-من هر وقت سرما می خورم تا دگزا نزنم خوب نمیشوم. چرا؟

پاسخ: اثر دگزامتازون در سرماخوردگیهای رایج بیشتر علامتی است. یعنی باعث سرکوب واکنشهای ایمنی میشود و در نتیجه علائم بیماری را میپوشاند. این قضیه در سرماخوردگی های ویروسی چندان اشکالی ایجاد نمی کند، اما در سرماخوردگیهای همراه با عفونت باکتریایی (مثلا انواع تب دار یا همراه با گلودرد چرکی) با سرکوب ایمنی بدن، برای باکتریهای فرصتی را برای سازماندهی نیروها و تکثیر فراهم میکند و در نتیجه ممکن است چند روز بعد منجر به شعله ور شدن بیماری و حتی ایجاد عفونتهای شدید تنفسی شود

3- آیا دگزامتازون می تواند در دوپینگ و تقویت استفاده شود؟

پاسخ: کورتونها می توانند نوعی حالت خوش آنی در فرد ایجاد کنند که به euphoria موسوم است. همچنین باعث تغییرات آنی در میزان قند خون میشوند و بصورت کوتاه مدت ممکن است برخی توانایی های جسمانی را افزایش دهند. البته این داروها در دراز مدت هم باعث پوکی استخوان و هم ضعف ایمنی بدن میشوند بنابراین مصرف مکرر آن حتی به قصد دوپینگ اثرات معکوس خواهد داشت.

نکته: دگزامتازون جزو داروهای ممنوع دوپینگ است.

4-آیا مصرف دگزامتازون در دوران حاملگی مجاز است؟

پاسخ:دگزامتازون از نظر مصرف در حاملگی جزو گروه c است. یعنی نه جزو داروهای بی خطر است و نه جزو داروهای خطرناک. در صورت صلاحدید پزشک در برخی موارد میتوان با قبول برخی عوارض جانبی از این دارو استفاده کرد. مصرف خودسرانه بویژه در حاملگی کاملا ممنوع است. زیرا ممکن است باعث سرکوب غده فوق کلیه در جنین شود.

5-من مدتهاست که با تجویز پزشک برای تسکین برخی دردهای مفصلی خود از دگزا متازون استفاده میکنم. الان احساس میکنم حال بهتری دارم. آیا میتوانم دارو را قطع کنم؟

پاسخ: یک اصل کلی در استفاده دراز مدت از کورتون داریم. میزان مصرف کورتون به تدریج زیاد میشود و موقع قطع کردن دارو هم اینکار تدریجا صورت میگیرد. قطع تدریجی بصورت افزایش فواصل مصرف و کم کردن میزان داروی مصرف در هربار استفاده است. هیچگاه مقدار زیادی از کورتون را ناگهان مصرف نکنید یا ناگهان قطع نکنید.
موارد مصرف اساسی دگزامتازون:

1- ضد التهاب (بخصوص در بیماریهای روماتیسمی-حساسیتهای موضعی یا عمومی-کنترل عوارض بعد از جراحیهای دندان و…)

2-کاهش ادم مغزی یا ریوی

3-در درمان برخی اختلالات غده فوق کلیوی

4-ونیز در بسیاری دیگر از بیماریهای بعنوان درمان اصلی یا کمکی

عوارض شایع و مهم مصرف کورتون:

در مصرف بصورت موضعی (به شکل پماد و قطره یا محلول): تحلیل رفتن پوست در استفاده دراز مدت، لکه افتادن روی پوست و خشکی پوست، تشدید عفونتهای قارچی

در مصرف سیستمیک(خوراکی یا تزریقی): سرخوشی، عوارض گوارشی، تشدید عفونت ها، بیخوابی، پوکی استخوان(در مصرف طولانی)، ضعف ایمنی ، اختلالات هورمونی (نظیر پرمویی، اختلال عادت ماهانه) اتساع شکم و گرد شدن صورت، اختلال آنزیمهای کبدی، تحلیل عضلانی، چرب شدن پوست و تشدید آکنه، تغییرات روحی (نظیر سرخوشی بیش از حد یا تحریک پذیری عصبی)

منابع:

Wikipedia

Harrison’s manual of medicine 16th edition

Katzung And Trevor Pharmacology